قطعات خودرو در صدر جدول واردات کشور قرار گرفت – ۲ برابر شدن واردات قطعات

۲ برابر شدن واردات قطعات خودرو پس از اجرای قراردادهای خودرویی.در ۹ ماه ابتدایی سال جاری و پس از اجرای قراردادهای خودروسازی با شرکت های رنو و پژو، واردات قطعات خودرو به ۱.۲۴ میلیارد دلار رسید که باعث شده این محصول در صدر جدول واردات کشور قرار بگیرد. این درحالیست که قطعه سازان کشور، توان تولید داخلی این قطعات را دارند و شرکت های خارجی نیز در قرارداد با خودروسازان کشور، ملزم به استفاده از قطعات داخلی شده اند.

  آمار تجارت خارجی کشور در ۹ ماهه سال‌جاری نشان می‌دهد قطعات منفصله برای تولید خودروی سواری با «ساخت داخل ۱۴ تا ۳۰ درصد»، به ارزش ۱.۲۴ میلیارد دلار به کشور وارد شده و در رتبه اول واردات جای گرفته است.

با توجه به اینکه در هشت ماه سال گذشته واردات قطعات منفصله برای تولید خودروهای سواری به ارزش ۶۰۵  میلیون دلار صورت گرفت، بنابراین میزان واردات قطعه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد بیش از ۱۰۰ درصدی داشته است؛ براساس این آمار، سهم ارزشی قطعات وارد شده به کشور از مجموع واردات به کشور در مدت زمان یاد شده ۳.۳۱ درصد بوده است.

صعود قطعات منفصله به صدر جدول واردات کشور در حالی است که واردات قطعات منفصله در هشت ماهه سال‌جاری در رتبه سوم قرار داشت؛ براین اساس افزایش میزان ورود قطعات به کشور در آذرماه امسال موجب شده که این بخش در رتبه اول جای بگیرد؛ آنگونه که به‌نظر می‌رسد رشد واردات قطعات منفصله با رشد تولید خودروهای پسابرجامی و چینی در کشور روند صعودی به خود گرفته است. [۱]

واردات قطعات منفصله خودرو به تولیدات داخلی ضربه می زند

بنابراین می توان گفت طبق آمار گمرک، واردات قطعات که توسط خودروسازان و قطعه سازان به کشور انجام می شود زیان اصلی را متوجه تولید و صنعت خودروی کشورمان کرده است؛ چرا که با واردات خودرو و قطعات منفصله برای ساخت خودرو، از ظرفیت قطعه سازان داخلی استفاده نمی‌شود.

گفتنی است با توجه به توانایی‌ قطعه سازان داخلی در تولید انواع قطعات خودرو، افزایش درصد داخلی سازی خودروهای کشور موجب رونق تولید و خروج بنگاه‌های کوچک و متوسط از رکود خواهد شد.

داخلی سازی پایین محصولات جدید رنو و پژو با وجود توان قطعه سازان داخلی

به عنوان مثال در قراردادهای جدید خودرویی با شرکای خارجی نظیر پژو-سیتروئن و رنو بنا بر این بود که تا ۸۰ درصد قطعات محصولات جدید، در داخل تولید شود. اما هم اکنون برای محصول ۲۰۰۸ پژو داخلی سازی حدود ۲۰ درصد در نظر گرفته شده است که در این میان، سهم قطعه ساز ایرانی در این داخلی سازی حدود ۶ درصد و ۱۴ درصد سهم مونتاژ بدنه و رنگ خودرو است.

در این باره بیگلو دبیر انجمن قطعه سازان ایران در ۲۳ مردادماه سال جاری اظهار داشت: قطعه سازان داخلی می توانند هر خودرویی از دو برند پژو و رنو را با ۴۰ تا ۶۰ درصد داخلی سازی تحویل دهند و این توانایی در تولید کننده داخلی وجود دارد.

بنابراین ضروری است دولت و وزارت صمت در راستای حمایت از تولیدات داخلی، با اعمال سیاست های هوشمندانه شرایط برای افزایش درصد داخلی سازی قطعات خودرو فراهم آورده شود و واردات قطعات خودرو محدود گردد.

ضرورت الزام واردکنندگان قطعات خودرو به اسقاط خودروی فرسوده

در این راستا پیشنهاد می شود به منظور تنظیم گری و حمایت از تولیدات داخلی، واردکنندگان قطعات خودرو به ازای یک میزان مشخص از واردات، ملزم به ارائه گواهی اسقاط شوند.

این کار می‌تواند به شکلی طراحی شود که هم از تولیدکنندگان قطعات داخلی حمایت شود و هم تاثیر اندکی بر قیمت نهایی خودروهای تولید شده داشته باشد.

قطعات خودرو

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.